środa, 18 maja 2011
Miodowo - owsiane muffiny
Muffiny - małe , pękate babeczki pieczone w uroczych papilotkach - moje kulinarne odkrycie ostatniego , bardzo pracowitego miesiąca . Nazwa muffina pochodzi od francuskiego słowa " moufflet " - miękki chleb . Błyskawiczne w przygotowaniu , elastyczne w doborze składników ( jagody , banany , orzechy , czekolada , miód , mak , suszone śliwki - można dodawać wszystko według upodobań smakowych - eksperymentować , puszczając wodze kulinarnych fantazji ). Serwowane na ciepło lub zimno , na śniadanie lub z popołudniową herbatą w gronie najbliższych przyjaciół . Idealne dla zapracowanych i zabieganych lub dla tych zaskoczonych wizytą niespodziewanych gości . 25 minut spędzonych w kuchni - i już mogę zajadać się delikatną , miodowo - owsianą muffinką .
Miodowo - owsiane muffiny
250 g mąki
75 g płatków owsianych
1 łyżka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
80 g rodzynek
2 jajka
200 ml mleka
75 ml oleju słonecznikowego
50 g drobnego brązowego cukru
5 łyżek miodu
1 Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 . Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami ( lub posmarować cienko tłuszczem )
2 W dużej misce zmieszać wszystkie suche składniki oprócz cukru ( mąkę , proszek do pieczenia, sól , cynamon , rodzynki , płatki owsiane )
3 W drugiej misce wymieszać cukier , jajka , mleko , miód , olej . Powstałą masę przelać do miski z suchymi składnikami . Wymieszać .
4 Przełożyć masę do przygotowanych foremek . Piec ok 20 minut albo do chwili gdy muffiny wyrosną i nabiorą złotobrązowej barwy .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz