sobota, 26 marca 2011

Spaghetti z serkiem mascarpone

 


Zazdroszczę moim przyjaciołom z Włoch . Powodów do zazdrości jest niezliczona ilość :
- zazdroszczę , że rukola ( rokietta ) rośnie sobie dziko na włoskich łąkach
- zazdroszczę sera mozzarella i mascarpone
- zazdroszczę , że codziennie mogą objadać się pachnącymi , soczystymi melonami
- zazdroszczę mocnej i aromatycznej kawy espresso , stawiającej na nogi największego śpiocha i tego ,że bez znaczenia jest gdzie ją kupisz - w znanej kawiarni w centrum Rzymu czy na stacji benzynowej - zawsze będzie tej samej jakości
- zazdroszczę im lodów domowej roboty o niezliczonych smakach i że do perfekcji opanowali sztukę  ich szybkiego  jedzenia w upalne dni
- zazdroszczę genueńskim kucharzom , że wymyślili pesto , zielony ziołowy miks z  oliwy , bazylii , czosnku , orzechów pinii i sera , miks który szybko podbił serca smakoszy na całym świecie
Z tej zazdrości przygotowałam wielką miskę spaghetti z rukolą , mascarpone i pesto . I już nie zazdroszczę tylko dziękuję ...

Spaghetti z serkiem mascarpone

200 - 300 g makaronu spaghetti
rukola ok 100 g
serek mascarpone ok 150 g
2 czubate łyżki pesto

1 Makaron ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić , zostawiając odrobinę wody z gotowania .
2. Posiekać połowę rukoli i wymieszać z serkiem mascarpone , pesto i świeżo mielonym pieprzem .
3 Wymieszać spaghetti z powstałą mieszanką , rozcieńczając kilkoma łyżkami wody z gotowania .Następnie dodać resztę rukoli zamieszać i podawać .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz