wtorek, 22 marca 2011

Zupa ze słodkich ziemniaków


Słodki ziemniak ( batat ) - pochodzący z Ameryki Południowej - przez wielu niedoceniany i ignorowany - jest jednym z najbardziej pożywnych produktów roślinnych na świecie . Przywieziony przez Krzysztofa Kolumba do Hiszpanii szybko zyskał popularność na wielu dworach królewskich w Europie . Od paru lat zadomowiony na dobre także w mojej kuchni . Grillowany , pieczony , gotowany jest doskonałą bazą do przygotowania zupy lub dla bardziej odważnych , lubiących eksperymenty - smacznego deseru . Dzisiejsza zupa zalicza się do moich ulubionych . Gęsta , sycąca , z wyczuwalnym aromatem mielonej kolendry - cieszy oko swoim żywym , pomarańczowym kolorem ...

Zupa ze słodkich ziemniaków 



1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku , zmiażdżone
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 duży słodki ziemniak , obrany i pokrojony w kostkę 
1 litr bulionu warzywnego 
puszka ciecierzycy , opłukanej 
50 ml mleka
1 łyżka oliwy z oliwek 
kwaśna śmietana 
  


1 Rozgrzać oliwę na dużej patelni . Dodać cebulę i dusić  ok 2 min do momentu gdy będzie miękka . Dodać czosnek i dusić kolejną minutę . Dodać kolendrę , dobrze wymieszać.
2 Dodać ziemniak i smażyć go ok 3 minut . Wlać bulion warzywny i gotować do momentu gdy ziemniak będzie miękki . Dodać ciecierzycę i gotować jeszcze parę minut 
3 Zupę lekko ostudzić a następnie rozdrobnić malakserem na puree . Podgrzać i dodać mleko . Podawać w ciepłych talerzach , z dodatkiem kwaśnej śmietany .


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz